PROFI ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS

Komplex üzleti tervek készítése. Szöveges rész, pénzügyi kalkuláció. Bank, hitel, befektetés.

Az átgondolt, tudatos üzleti tervezés az esély a sikerre.

Minden komoly üzleti aktivitás, minden kisebb-nagyobb projekt alapja valamilyen átgondololás, tervezés, valamilyen üzleti terv készítés. Legyen az egy induló vállalkozás, vagy egy már működő cég, de mindenképpen valamilyen kalkuláció van a dolog hátterében. Ez az üzleti tervezés, az üzleti terv készítés, van amikor csak egy kockás papír, és van amikor excel táblázatok sokasága, de a lényege mindig az, hogy átgondolják és átszámolják a megvalósítandó téma minden fontos részletét. Stratégia, befektetés, innováció, gyártás, technológia, belső folyamatok, munkatársak, piac, trendek, versenytársak, értékesítés, vevők, szállítók, partnerek, marketing, pénzügyek, cash-flow, költségek, nyereség, lehetőségek, veszélyek, erőforrások.

Koncepció, piac, részletek, pénzügyek, lehetőségek, veszélyek.

A szöveges leírás, és a  pénzügyi kalkuláció, vagyis az üzleti terv elkészítésekor minden lényeges tényezőt vizsgálni kell, piacot, versenyt, értékesítést, mennyiséget, árut, árat, anyagot, önköltséget, gyártást, alvállalkozókat, technológiát, műszaki fejlesztést, marketinget, hirdetéseket, belső működést, létszámot, feladatokat, béreket, rezsit, bérleti díjat, fenntartást, szállítást, energiát, telefont, adminisztrációt, beruházásokat, bevételeket és költségeket, mindent. Nézzük szembe vele, ez igen komoly munka.

 

Egy üzleti tervet elkészíteni tulajdonképpen bárki tud, ír valamit az elképzeléseiről, a piaci helyzetről, feldob néhány megálmodott számot, és kész is.

Ez a biztos kudarc. A projekt gazdája a saját projektjének az üzleti szempontjaihoz érthez ért, ahhoz ami a cége profilja, és nem üzleti tervek készítésével foglalkozik. Egy sikeres projekthez, sikeres hitelhez, sikeres befektetéshez viszont feltétel, hogy nagyon profi anyagokat, komplex üzleti terveket, részletes pénzügyi kalkulációkat tegyünk le a bank, a befektető asztalára. 

A bank hitel , a kockázati tőke befektetés sikere

fele részben a kiváló üzleti elképzelésen és

fele részben a nagyon jó üzleti terven múlik.

 

Természetesen,  mondhatjuk, és sokan mondják is, hogy “csinálhatunk mi bármilyen üzleti tervet, senki nem tudja, hogy a jövő hogy alakul majd“. Ez így is van. Félig. Mert éppen az a lényeg, hogy nem csinálhatunk bármilyen üzleti tervet, mert ha az nem reális, az egy jól elkészített üzleti tervből, egy hozzáértő számára azonnal kibukik. Nem is az a cél, hogy jósoljunk. Az a célja egy banki vagy befektetési üzleti tervnek, hogy amennyire lehetséges, járjuk kőrbe a dolgot, vizsgáljuk meg a piacot, a projektet, a lehetőségeket, a veszélyeket, a pénzügyeket. Az kell, hogy lássuk a valóságos játékterünket, aminek a határain belül van esélyünk a sikerre.

 

 

 

Mit is jelent ez.

Ahogyan írtuk, minden olyan lényeges szempont elemzését, vizsgálatát, aminek a helyzete, változása kihathat az egész ügy eredményére. Ez az üzleti terv készítés.

— Minden üzlet kezdete és vége a piac, ahol az egész erőfeszítésünk értékesül. Vagy nem.
— Vannak vevők, akiknek szeretnénk a termékünket, szolgáltatásunkat nyújtani, nekik vannak igényeik, elvárásaik.
— Vannak versenytársak, akik hasonló dolgokat kínálnak, alapkérdés, hogy miért fogják a mienket megvenni.
— Mi történik a projektünkkel, mit tudunk tenni, hogyan tudunk reagálni, ha ezek kicsit megváltoznak.
— Hova pozícionáljuk a piacon magunkat, a termékünket, az árainkat, az arculatunkat.
— Mi az, és mennyire következetes a stratégiánk. 
— Hogyan értékesítünk, boltban, neten, ügynökökkel, kiskerben vagy nagykerben, kiskernek, vagy nagykernek.
— Mit jelent a gyakorlatban a marketing munka, hogyan találunk el a vevőinkhez, hogyan bánunk velük, milyen kapcsolatot alakítunk ki.
— Mekkora erőfeszítés kell, hogy eladjuk amit szeretnénk, mekkora költséges van ennek.
— Létszám. Dolgozók, menedzsment, hozzáértés, bérek, költségek.
— Innováció, versenyelőny, extrák, amikkel megpróbálunk kitűnni.
— Technológia. Akár gyártás, akár szolgáltatás, annak a működtetése.
— A szükséges beruházások. Amortizáció. 
— üzleti terv készítés, és még csak a szempontok egy százalékánál tartunk …  

 

Az üzleti terv szokásos, lehetséges szerkezeti felépítése.

Nyilván más egy hotel beruházás, és más egy gyümölcsfa ültetvény mindenféle szempontból, és nyilván különbözik az üzleti terv elkészítésnek a struktúrája is.Ezzel egyyütt, azért van egy általános, magából a gazdasági tevékenységből származó, logikus üzleti terv készítési, felépítési rend is.

Bemutatás. Bemutatkozunk, és pár mondatban leírjuk, hogy miről is van szó, képbe hozzuk az olvasót.
Vezetői összefoglaló. Nem mindenki fogja végig olvasni az egészet, szóval kell egy összefoglaló, vezetőnek, döntéshozóknak, emlékeztetőnek.
A projekt leírása. Itt már bővebben, a fontos dolgokra kitérően kell megfogalmazni, hogy miről is szól az egész történet. Ki tervezi, mit tervez, mi a cél, mi az eredmény, mi a megvalósítás, mi kell hozzá.
Stratégia. Elképzelések, célok, következetesség.
— A piac, a piaci környezet. Mit mutat most, mi várható a jövőben. Kik a főbb szereplők, mik a jellemzőik. Mi hová pozícionáljuk magunkat, termékkel, arculattal, stratégiával, árakkal, minőséggel.
A vásárlóink. Kik ők, mit szeretnének, mit szállítunk nekik.
Versenytársak. Konkrétan kik azok, miben jók, miben nem, mekkora az erejük, piaci részesedésük, hol lehet megfogni őket, hogyan reagálhatnak a mi tevékenységünkre.  kre.
Innováció. Ha van. Mi benne az új, és miért jó az. Hogyan fogadja majd a piac. Milyen belső feltételei vannak a megvalósításának.
A termékeink. Csoportok, féleségek, árak, árak mozgástere, piaci árváltozások hatása. Megvalósuló jellemzők, arculat.
Fejlesztés. R&D, K+F vagy akárhogy is nevezzük. A változások követése, új és új dolog, piaci szint tartása, erősítése. Személyek és költségek.
Értékesítés. csatornák, kisker, nagyker, boltok, internet. Vevők elérése, a hozzá tartozó erőfeszítés, személyi és költség jellemzők.
Marketing. Vagyis minden olyasmi dolog, amit a termékünk, szolgáltatásunk eladása érdekében teszünk. Arculat, vevőkezelés, reklám, pr, piaci tevékenység.
Technológia. Ha gyártás, akkor annak műszaki jellemzői és feltételei. Ismert, vagy új megoldás. Működtetése. Problémák lehetősége. Anyagok. Beszerzés. Mennyiség. Minőség. Árak. Terület, épület, stb.
Szervezet. Menedzsment. Létszám. Dolgozók, hozzáértés, bérek, költségek.
Beruházás. Mi kell ahhoz, hogy megvalósuljon a projekt. Ütemezés.
Szervezet. Menedzsment. Létszám. Dolgozók, hozzáértés, bérek, költségek.
Veszélyek és lehetőségek. Mi történik, ha.
Pénzügyi kalkuláció, üzleti terv. bevételek, mennyiségek, árak, költségek, működés, rezsi, beruházások, ütemezés, amortizáció, hitel, befektetés, cash-flow, mérleg, p&l, megtérülés, nyereség, hozam, cégérték.
Konklúzió. Az egész így együtt, öszefoglalva.
— nagyjából általában ilyesmikre szükséges kitérni egy üzleti terv készítésében…

Valahonnan el kell indulni.

Kezdésnek elég csak egy nyers számítás, átlagos, becsült értékekkel, néhány fő tétellel. Üzleti terv vázlat. Egy már működő cég új területénél is, de hasonlóan, egy teljesen kezdő, tervezett vállalkozás számítgatásakor is.

Erre egy ilyen egyszerű kis üzleti terv készítő kalkulációs táblázat való, ahol pár paramétert adunk csak meg, azokat finomítgatjuk, és a főbb vonalakat láthatjuk a következő öt évre. Egyszerű, de praktikus kis segédeszköz tud lenni, ha valamit szeretnénk tervezgetni. Készítettünk egy ilyen kis próbálgató alap üzleti terv táblázatot, melyet le lehet tölteni.  Az üzleti terv készítési vázlat főbb tételei: BEVÉTEL, értékesítési mennyiség, eladási ár, KÖLTSÉGEK, anyag-áru, bérek, létszám, fizetés, rezsi, bérlet, fenntartás, energia, telefon, egyebek, BERUHÁZÁS, NYERESÉG, KÉSZPÉNZ.

Az alap kész üzleti terv minta táblázat letölthető, ingyenes, szabadon felhasználható. 

Üzleti terv kalkuláció alap kis táblázat

XYZ alap üzleti terv minta .xlsx     excel fájl

LETÖLTÉS

 

A nyers alap, a vázlat üzleti terv után jönnek a részletesebb kalkulációk.

 

Természetesen szövegben is, az egész ügy tartalmi elemzése is egyre sokrétűbb és mélyebb lesz, ahogy növekszik a megvalósítandó projekt nagysága, értéke, összetettsége. Ugyanígy a számszaki kalkulációnál, az üzleti terv elkészítése egyre összetettebb, egyre több tételt és szempontot tartalmaz, és az időben is a havi bontás lesz a kifutása.

Itt fent egy elkészült üzleti terv összefoglaló oldal képét látjuk a végső számokkal, a részletes költség, bevétel, beruházás, cash-flow számítások összesítésének a végeredményét. Ezek az értékek megmutatják az egész projekt alakulását, a befektetés megvalósítását, eredményeit. 

Ingyenes, kész minta üzleti terv táblázat, pénzügyi kalkuláció. Szabadon letölthető, és felhasználható. Öt éves kalkuláció, bevételekkel, költségekkel, likviditással, valójában egy teljesen profi, igazi üzleti pénzügyi terv.

Üzleti terv kalkuláció táblázat bank hitel befektetés célra

Az üzleti terv kalkuláció készítő táblázatot kérésre az igényeknek megfelelően testre szabjuk, további részletekkel bővítjük.

XYZ üzleti terv pénzügyi kalkuláció .xlsx     excel fájl

LETÖLTÉS

A cél a terv sikere. Ha profi üzleti terv készítést szeretne, hívjon fel miket egy egyeztető megbeszélésre.  

Spices & Diamonds Business Consulting. Profi üzleti terv készítés.     www.uzletitanacsadas.info

Üzleti terv készítés design szöveg tömb. Professzionális ÜZLETI TERVEK készítése és EXCEL táblázatok készítése. Projektekhez és bankhitelhez és kockázati tőke befektetéshez. Pénzügyi kalkulációk, VEZETŐI információk.  Döntések. Vállalkozásoknak. Mindig üzleti szemmel. ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS és PÉNZÜGYI KALKULÁCIÓ KÉSZÍTÉS. Fontos és hasznos a vezetői kimutatás is, hiszen ez alapján tájékozódnak. Plusz funkció az operatív excel tábla rendszer, és a  PÉNZÜGYI gazdasági ÜZLETI TERV TÁBLÁZAT, a komplex vezetői tájékoztatás. Üzleti tervek és tények, vagyis a folyamatok követése, elemzése, kiértékelése. A szöveges rész a projektet írja le, annak minden üzleti szempontjával, hogy átlátható, megérthető legyen. A pénzügyi kalkuláció pedig a kőkemény tények világa, itt mutatkozik meg az elképzelés realitása. Alapvetően hasznos dolog az EXCEL táblázatok és kimutatások készítése a hatékony napi folyamatokhoz, praktikusak a napi munkát segítő táblázat excel megoldások, operatív rendszerek. Raktáraknak, beszerzésnek, szolgáltatásoknak, üzemnek, termelésnek, admisztrációnak. Ingyenes kész üzleti terv minta táblázat. Excel CASH FLOW kalkuláció TÁBLÁZAT.  excel üzleti terv készítés,  excel pénzügyi gazdasági kalkuláció készítés, a különféle költség és bevétek számítások, likviditás, üzleti tervek és kalkulációk elkészítése. excelmester.  Hatékonyak a jelentések, a kimutatások. PROFI EXCEL táblázatok készítése, vezetői információk, pénzügyi kalkulációk, számítások. Üzleti terv készítés + üzleti tanácsadás.  EXCELMESTER.