Bruttó nettó jövedelem, sztárok, jövedelmek, csillogás siker

starity.hu

 

Sztárok, jövedelmek, csillogás siker, bruttó nettó jövedelem. Van akiktől nem is irigyeljük, hiszen valóban jó filmeket csináltak, jól játszanak, nem csak kreppapírból hajtogatott celebek. Persze számunkra ezek az összegek hihetetlen nagynak tűnnek, ha a mi havi fizetésünkhöz viszonyítjuk őket, de legyünk őszinték, azért valahol érthető is. A saját havi bruttó nettó pénzünk kiszámításához igen hasznos lehet egy bérkalkulátor excel táblázat. Persze az arányok nagysága az már egy érdekes kérdés. Jogos-e egy átlag alkalamzotti jövedelemhez képest az, amit nagyvállalkozók, ingatlancápák, olajmágnások, bankvezérek és hasonlók tesznek zsebre? Megkérdőjelezhető.

“… A sztárok elképesztően fényűző életet élnek, ami minket, átlagpolgárokat kétségkívül lenyűgöz. Ki ne szeretne igazi álomotthonban lakni a Bahamákon vagy az olasz riviérán? Nyaralni Hawaii-n, Sri Lankán, esetleg megejteni egy világ körüli utazást? Az árakat nem figyelve megvenni minden luxusholmit, amit az ember megkíván? A színészek, énekesek és más hírességek számára ezek teljesen átlagos kívánságok, melyek számukra mindig kielégítést nyernek a mindennapokban.

Jövedelmek a sztárvilágban
Nem kell gondolkodniuk azon, hogy miből fogják kifizetni a számláikat, vagy a megélhetésükhöz nélkülözhetetlen dolgokat, hiszen ezek olyan apró pénzügyi tételeket jelentenek számukra, hogy azokkal nem is érdemes foglalkozniuk. Ők mindent megengedhetnek maguknak, ami a jóléthez, a gondtalan, pénzügyi problémáktól mentes élethez kell.

Számunkra azonban felmerül a kérdés, hogy vajon ezt a luxuséletet mennyi pénzből finanszírozzák? Erre persze biztosan nem fogunk választ kapni, az viszont egyáltalán nem titok, hogy a sztárok mennyi gázsit visznek haza egy-egy sorozat vagy film leforgatásáért.

Mennyit keresnek a Bosszúállók főszereplői?
Nem túlzás azt állítani, hogy minden idők egyik legnépszerűbb alkotása a több epizódból álló Bosszúállók szuperhős-fantasy film. A főszerepekre kiválasztott sztárok, többek között Robert Downey, Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Scarlett Johansson, Chadwick Boseman és Brie Larson a szereplőválogatáskor valószínűleg még nem is tudták, hogy a Marvel stúdió igazi kincsesbánya lesz a számukra, és csak később tudatosult bennük, összességében milyen hatalmas összeg üti majd a markukat.

Az egyik ikonikus szereplő egyértelműen a Vasember karakterét megformáló Robert Downey, Jr., aki 2008-ban 500 ezer dolláros gázsiért vállalta el a szerepet. Később persze, ahogy a film bevételei szépen gyarapodtak, Robert sem volt rest feljebb emelni az órabérét. A 2018-as Végtelen háború bevételeiből állítólag már 75 millió dollárt kapott.

Persze a több színésznek sem lehet oka panaszra, ott van például Scarlett Johansson, aki a 2012-es Bosszúállók filmét olyan kis összeget kapott, hogy nem érte el a milliós nagyságrendet. A Végtelen háború bevételei azonban az ő zsebét sem kerülték ki, ugyanis 40,5 millió dollárt keresett Natasha Romanoff szerepében. Az előzetes hírek szerint a soron következő Marvel filmért, a Fekete Özvegyért pedig 15 millió dollárt kap majd.

Ami azt illeti, Chris Hemsworth-nak is csurrant-cseppent egy kis lé, Thor bőrébe bújva ugyanis belépett a legjobban fizetett sztárok közé. Ugyan a 2011-ben megrendezésre kerülő Thor c. fimért még csak 150 ezer dollárt keresett, a 2017-es Ragnarök forgatását azonban már 14 millió dollárért vállalta el, ugyanúgy, ahogy a Bosszúállók: Végjáték c. epizódot is.

Az Amerika Kapitány szerepében, Chris Evans sem aprózta el a dolgokat, ugyanis Hemsworth-hoz hasonlóan ő is 15 millió dollárt kaszált epizódonként.

A Marvel filmek új üdvöskéje, Brie Larson is szép summát vitt haza a Marvel Kapitányban megformált Carol Danvers szerepéért, 2019-ben ugyanis 5 millió dollárral gazdagodott.

Az élmezőny végén kullog Chadwick Boseman, a Feketepárduc, aki 2018-ban mindösszesen csak 2 millió dollárt kapott kézhez.

A legjobban fizetett hírességek a Forbes szerint
A Forbes magazin minden évben nyilvánosságra hozza azt a listát, ami tartalmazza a legjobban keresett sztárok rangsorát, és ez idén sem volt másképp. A sorrendet a hírességek adóbevallása alapján készítik el, így teljes mértékben hivatalosnak tekinthetők az adatok.

Talán sokak számára meglepőnek tűnhet, de az első helyen a 29 éves amerikai énekesnő, Taylor Swift áll, akinek az elmúlt évi fizetése 185 millió dollárra rúg. A fiatal sztár legutóbb 2016-ban vezette a ranglistákat, amikor érdekes módon csupán 170 millió dollár volt a jövedelme.

Az énekesnőt Kylie Jenner amerikai modell és valóságshow-szereplő követi, akinek 170 millió dollár az éves gázsija. Az adatok szerint ő a legfiatalabb celeb, aki önerőből vált milliomossá. Érdekesség, hogy a bevételeinek nagy része nem a modellkedésből vagy a nyilvánosság előtti szerepléseiből származik, hanem a jól menő szépségüzletéből.

A lista harmadik helyezettje Kanye West rapper, akinek az éves fizetése 150 millió dollár. A Forbes szerint néhány évvel ezelőtt a sztár kemény adósságokban úszott, de bárhogy is legyen, valószínűleg nem okoz gondot számára, hogy a sportcipő-birodalmából származó bevételeiből rendezze a tartozását.

A negyedik helyen egy igazi élsportoló, a Barcelona argentin labdarúgója, Lionel Messi áll a 127 millió dolláros fizetésével, de a listán nem ő az egyetlen, akinek a profi futball hozta meg a gazdagságot. Cristiano Ronaldo és Neymar junior olimpiai bajnok is szép összeget visz haza a pályán nyújtott tehetséges játékáért. Ronaldo 109, Neymar pedig 105 millió dollárt kap a meccsekért.

Az ötödik helyet Ed Sheeran énekes birtokolja, aki az elmúlt év során 110 millió dolláros bevételt tudhatott magáénak. Azt, hogy a híresség gázsija az egekben szárnyal, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2017-ben világszerte ő volt a világ legjobban fizetett sztárja a napi (!) 75 ezer fontos keresetével.

A Forbes 2019-es listájára futballozókon kívül más sportolók is felkerültek. Canelo Alvarez boxoló például a tizedik helyen áll a 94 millió dolláros gázsijával, Roger Federer teniszező pedig a tizenegyedik helyen, amit a 93,4 millió dolláros bevételével érdemelt ki.

Eközben a magyar átlagfizetések…
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019 első negyedévében a magyar bruttó átlagfizetések 327.200 forintra rúgnak, aminek persze csak a töredéke kerül ténylegesen a munkavállalók zsebébe, hiszen azt a 15% személyi jövedelemadó, a 10% nyugdíjjárulék, valamint a 8,5% egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék is csökkenti. Ha valaki nem tud kedvezményeket igénybe venni, akkor számára a 327.200 forintos bruttó bér mindössze 217.000 forint nettó jövedelmet jelent, ami éves szinten is csak 2.604.000 forint.

Ha azt vesszük alapul, hogy a Vasember, Robert Downey, Jr. évi 75 millió dolláros gázsija mai árfolyamon számolva több, mint 14 milliárd forint, – a többi hírességről már nem is beszélve -, akkor bizony valóban elkeserítő a helyzet. Mi legfeljebb csak álmodozhatunk arról, hogy egyszer ennyi pénz lesz a birtokunkban, hiszen még a lottó ötös megnyerése sem tehet minket ennyire gazdaggá.

Éppen ezért érdemes minél előbb visszatérnünk a valóság talajára, és azzal gazdálkodnunk, amink van. Bár a sztárokéhoz képest kicsi, de legalább saját jövedelmünk kiszámításhoz segítség lehet az excelmester bruttó nettó jövedelem kalkulátor, mellyel megtudhatjuk a fizetésünkből kezünkben maradó összeget.

Amennyiben így teszünk, akkor nem kell tartanunk attól, hogy a cégek el tudnak kápráztatni minket a jól csengő álláshirdetéseikkel, melyekben ravasz módon a bruttó összeget tüntetik fel. Kétség sem férhet hozzá, hogy sokkal vonzóbb olyan munkalehetőségeket olvasni, ahol 3-assal kezdődik a havi fizetés, de ha az excelmester bruttó nettó jövedelem kalkulátorában átszámoljuk a munkáért felkínált összeget, akkor hamar leesik a tantusz, hogy a kézhez kapott pénz annál jóval kevesebb. …”