Bruttó nettó bér kalkulátor számítás. Szempontok.

Bruttó nettó bér, kalkulátor excel táblázat. Szabályol, számítás, adó, jövedelem.

szabadság tervező

2099

okkal népszerű

Bruttó nettó bér számítása, szempontok

A fizetés az fizetés, a pénz az pénz, teljesen érthető, hogy mindenkinek fontos dolog.

Persze hivatalosan is szükséges foglalkozni vele, a munkaadóknak ki kell számolniuk a vonatkozó szabályok alapján, amikor valakinek bért számfejtenek.

Mert hogyan is jön elő ez a kérdés?

Miután elvégzi valaki az iskolát, esetleg már közben is, többnyire az történik, hogy elmegy dolgozni, elkezdi építeni az életét, pénzt akar keresni, hogy fedezni tudja a megélhetését, céljait.

Munkát vállal, amiért napi/heti/havi fizetést kap, a munkától, munkaadótól, szabályoktól, szokásoktól függően különbözően. Ez a bruttó bér. A legtöbb országban, így nálunk is, a munkaviszonyból kapott jövedelem után adót kell fizetni az államnak, amiből az fedezi a társadalom közös kiadásait. Ami a dolgozó kezében marad, az a nettó bér. Az adó mértékének és számításának a módja erősen különbözik országonként, de többnyire van valamilyen jogszabály, ami alapján számítani kell. Az is elég általános, hogy a kifizetéskor, szintén többnyire havonta kell ezeket a számításokat elvégezni, majd pedig év végén kell egy éves jövedelem adó bevallást készíteni, és elszámolni. Ez az éves szintű bruttó nettó bér kalkuláció.

Tehát az általános eset, hogy naponta bejár a munkahelyére, ott a feladatoktól, beosztástól, munkakörtől függően munkát végez és hónap végén a munka ellenértékeként valamennyi bruttó bér fizetést kap.

Ebből a bruttó bér kifizetésből lesz egy nettó bér kifizetés, úgy, hogy egy bruttó nettó bérkalkulátor segítségével kiszámolják a vonatkozó jogszabályok alapján.

 

Mi az ami számításba jön?

 Az adott havi kifizetés, ennek összesítéseként az adott évi kifizetés, mint az éves  bruttó bér jövedelem összege. Többnyire ez az adóalap értéke is, de van ahol már az adóalapból is előjönnek az adóalapot, így a nettó bért befolyásoló tényezők.

Az adóalap értékét azután terheli egy vagy több adókulcs alapján számítandó személyi jövedelem adó. Nálunk ma ez egykulcsos adó, az értéke 15% (2019). 

Az így számított bruttó nettó bér kalkuláció csak az első lépések egyike, mert ezt az összeget még módosíthatják a különféle adókedvezmények. Ilyenek lehetnek például a friss házasok adókedvezménye, vagy a családi adókedvezmény, esetleg egészségügyi dolgok, béren kívüli vagy természetbeni juttatások is módosíthatják a végeredményt. 

 

A kifizetett bruttó bér után azonban nem csak a jövedelem adót kell levonni, hanem terhelik még egyéb tételek is, míg a bruttó bér nettó bér lesz a zsebben. A munkavállalót terhelő tételek az egészségbiztosítási járulék (7% 2019), a nyugdíjjárulék (10% 2019), a mu nkaerőpiaci járulék (1,5% 2019).  

 

 Ezeknek a tételeknek a számítása után alakul ki, ennek a bruttó nettó bér kalkulációnak a számítási eljárása alapján és után, a ténylegesen éves szinten megmaradó nettó jövedelem. 

Egy példán megmutatva. Az érvényes minimálbér estén. (149 000 forint 2019).

Bruttó havi munkabér: 149.000 Ft
Éves bruttó jövedelem: 1.788.000 Ft
Eltartottak száma *: 0
Kedvezményezett eltartottak (gyermekek) száma **: 0
Szociális hozzájárulási adó: 29.055 Ft
Szakképzési hozzájárulás: 2.235 Ft
Munkaerő-piaci járulék (1,5%): 2.235 Ft
Egészségbiztosítási járulék (7%): 10.430 Ft
Nyugdíjjárulék (10%): 14.900 Ft
GYES 0 Ft
Családi adókedvezmény: 0 Ft
Friss házasok adókedvezménye: 0 Ft
Számított SZJA: 22.350 Ft
Családi adókedvezménnyel csökkentett SZJA: 22.350 Ft
Fel nem használt családi adókedvezmény: 0 Ft
Összes adó: 22.350 Ft
Adójóváírás: 0 Ft
Felhasznált összes munkavállalói kedvezmény: 0 Ft
Havi összes levonás a bruttó bérből: 49.915 Ft
Havi összes munkaadói kedvezmény: 0 Ft
Havi összes munkaadói járulék: 31.290 Ft
Összesen havonta az államnak fizetendő: 81.205 Ft
Munkaadó összes havi költsége: 180.290 Ft
Nettó havi munkabér: 99.085 Ft
Családi pótlék: 0 Ft
Havi összes nettó jövedelem: 99.085 Ft

Bruttó nettó bérkalkulátor szja jövedelem számítás

A bérkalkulátor excel táblázat program szabadon letölthető és használható.

Bruttó nettó kalkulátor szja jövedelem számítás excel táblázat program excel fájl

LETÖLTÉS

Üzleti tanácsadóként a termelés, raktározás, pénzügy, értékesítés számára hasznos megoldásokat készítünk, operatív excel táblázatokat, vezetői kimutásokat, jó döntésekhez jó információkat.   

BRUTTÓ NETTÓ BÉRKALKULÁTOR excel táblázat program, számítási szempontok, szabályok.   EXCEL TÁBLÁZAT KÉSZÍTÉS. Üzleti tanácsadás mindig üzleti szemmel. BRUTTÓ NETTÓ kalkulátor a jövedelem, az szja számításhoz. Bruttó nettó bérkalkulátor excel táblázat program. Alapvető dolog mindenki számára hogy tudja. BRUTTÓ NETTÓ BÉRKALKULÁTOR. Jogszabályok szerinti számítás. Fontos a dolgozó számára is a BRUTTÓ NETTÓ BÉR nagysága és kötelezó is kiszámolni minden hónapban.   SZJA JÖVEDELEM ADÓ. Bruttó nettó bérkalkulátor, bruttó nettó kalkulátor a munkából származó jövedelem kiszámításához. EXCELMESTER A TÁBLÁZAT  SZAKÉRTŐ.  PROFESSZIONÁLIS EXCEL táblázatok készítése, vezetői dashboard, értékesítési kimutatások, információs rendszerek, minden ami hasznos. Bruttó nettó kalkulátor excel táblázat. Excel táblázatok készítése vállalkozásoknak.   EXCELMESTER.